Csináld magad: végtelen csomó motívum

Ez egy olyan motívum, ami sok kultúrában megtalálható, így a magyar motívumok között is. Leginkább a tengerészet, hajózás, ami először eszünkbe jut, ha ránézünk. Természetesen, még ma is használják, mert erős csomó, ami nem bomlik ki ha nehéz súlyt kell a csomózott kötéllel cipelni vagy ha éppen víz éri a csomót. Ha kevésbé húzzuk meg, akkor dekoratív célokra is használhatjuk.






Carrick Bend a neve és nagyon hasonlít egy többféle névvel ellátott csomóhoz, amit az írek kelta csomónak, a kínaiak dupla érme csomónak, a makraméban Josephine csomónak és a címertanban Wake csomónak is hívnak. :-)
A kínai dupla érem csomó bőséget és hosszú életet szimbolizál, míg a Josephine csomót szokták szerelmesek csomójának is nevezni ("két életutat összekötő csomó"). Kétféle változata van, az egyik egy szálra készül, a másikhoz két külön szál kell. Én most a két külön szállal csomózott verzió elkészítését fogom megmutatni.

Eddig egy pendrive ékszert díszítettem ezzel a motívummal, de fogok még mást is, mert nagyon tetszik, mutatós és nagyon egyszerű elkészíteni.


A két szálat összehajtom kétfelé, úgy nagyjából.


A narancssárgát a fehér felé irányítom, a fehér két végét keresztbe rakom, úgy hogy a felső vége legyen alul.


 A narancssárga egyik végét a fehér hurok alá teszem, a másik végét pedig a fehér felső vége alá.


 A narancssárga jobb oldali végét a fehér alsó vége fölé teszem. De vigyázva, hogy az előbb elvégzett művelet ne csússzon el.


A narancssárga jobb oldali végét tovább viszem a fehér hurok alsó része fölé, majd a hurokban lévő narancssárga szál alá teszem.


 Tovább viszem a narancssárga jobb oldali végét, a fehér hurok felső része fölé teszem.


És akkor most már csak óvatosan szorosabbra húzogatom a 4 kiálló véget (2 narancs, 2 fehér).


Ha nagyon meghúzom, akkor ilyen tömör lesz. De valójában azért, mert nagyon keskeny fonallal dolgoztam. Ha 2-3 szállal dolgozunk, akkor szebben kijön a minta. Persze csak ha nem túl szorosra húzzuk. Valahogy így:




Nektek hogy teszik? Kipróbáljátok?
Ha elkészül valamilyen ékszer ezzel a motívummal, küldjétek el e-mailben a képét, kiteszem ide! :-)

Forrás: Wikipedia

Címkék: , , ,