Még egy makramé csomót mutatok nektek. Ez sem nehezebb a lapos csomónál, ha odafigyelünk, akkor nem lehet eltéveszteni. A lényeg, hogy mindig egy perec formának kell kijönnie, mielőtt szorosabbra húznánk a csomót. Ezért neveztem el perec csomónak.
Lehet, hogy magyarul másképp hívják, de én nem találtam róla magyar leírást. Angolul pedig a paracord csomózási módok egyike,
méghozzá a "bush bar" csomó, ami annyit tesz, hogy bokor rúd vagy inkább vadonban használt paracord rúd. Ausztráliában szokták használni a bush kifejezést arra a helyre, amit még az ember nem hódított meg.
Ezzel a technikával készítettem el a halformájú pendrive ékszert. De használható kulcstartóként is.
A narancssárga szálat neveztem ki kezdő szálnak és mindvégig ezzel a szállal kell kezdeni a soron következő csomókat is. Készítettem fotósorozatot róla, mert szerintem így sokkal könnyebb megérteni. A fotósorozatban vannak olyan képek, amik az előzőnek a felnagyított változatai, hogy még jobban lehessen látni, melyik szál melyik alatt vagy felett megy.
Ennek a csomózásnak a lényege, hogy a két szélesebb szálra (nekem egy kettéhajtott 2 mm-es bőrszál), amikre a csomók kerülnek, külön két csomót kötünk. Vagyis egyszerre készülnek a csomók, de a két szálon egy-egy csomó lesz egymás mellett. Ezért a két csomózandó szálat kicsit vegyük szét egymástól, hogy legyen helyünk a csomózásban használt szálakkal (nekem 1 mm-es narancssárga és zöld viaszolt pamutszál) dolgozni.
Narancssárga jobbra keresztbe a zöld alatt.
A zöld az első bőrszál alatt.
A narancsszál fölött.
A második bőrszál alatt.
Ismét a narancs szál fölött. Itt a perec.
Kész az első csomó.
Ismét a narancssárgával kezdünk, balra keresztbe a zöld alatt.
Jön a zöld az első bőrszál alatt.
A narancs fölött.
A második bőrszál alatt.
A narancs szál fölött.
A második perec.
Kész a második csomó.
Remélem, átlátható a leírás és a fotók.
Ha valami mégsem világos, írd meg!
Ha már készítettél ez alapján a leírás alapján valamit, küldd el e-mailben és kiteszem ide a blogba! :-)
Címkék: csináld magad, diy, ékszerkészítés, makramé, saját kezűleg