Ékszertrend: érdekes gyűrűk

Ha gyűrűt kapunk vagy veszünk, akkor azt általában valamilyen alkalomhoz kötjük, sőt plusz jelentéssel, jelentőséggel ruházzuk fel, hogy még értékesebb legyen számunkra. Vannak olyan különleges gyűrűk, amelyek önmagukban is jelentéssel bírnak, pl.: a jegygyűrű vagy a Claddagh gyűrű.
Most 3 olyan gyűrűről olvashattok, amelyek valamiért különlegesek, ha nem is mindegyik a különleges jelentése miatt.



Forrás: Wikipédia - Purity ring
  1. Tisztaság-gyűrű (Purity ring):

    Ez a fajta gyűrű illetve ennek a viselése az USÁ-ból indult ki az 1990-es években. Azt jelképezi, hogy a viselője szüzességi fogadalmat tett és ellenzi a házasság előtti nemi életet. természetesen, ezt főleg vallásos emberek vállalták / vállalják és hordták / hordják a tisztaság-gyűrűket. Bal és jobb kézen is hordható.
    A Bush-kormányzat igen nagy összegekkel támogatta az olyan szervezeteket, programokat, amelyek felhívták a figyelmet a szüzességi fogadalom jelentőségére és sikeresen árusították a tisztaság-gyűrűket országszerte. Volt olyan szervetek, amelyik 1 millió dollárt kapott.
  2. Manapság is sok sztár hordja vagy hordta, pl.: Selena Gomez, Miles Cyrus, Demi Lovato.


    Forrás: Wikipédia - Mood ring 
  3. Hangulatgyűrű:


  4. A hangulatgyűrűt először 1975-ben készítették. Működésének lényege, hogy valamilyen folyékony kristályt tesznek a gyűrűbe, ami változtatja a színét a testhőmérséklet változásának megfelelően. Így elvileg ki tudja mutatni a gyűrű viselőjének érzelmi állapotát. Mivel a testhőmérséklet változik pl.: a menstruációs ciklus alatt vagy ha a szervezetben valamilyen gyulladás van.
    De a gyűrű működését soha nem bizonyították be. Főleg, mivel a folyékony kristály a környezet szélsőségesebb hőmérséklet változásaira jobban reagál, mint az emberi test pár tized fokos hőmérséklet változására. A 70-es években egy ideig népszerű volt a hangulatgyűrű, főleg fiatal lányok körében. Sőt a Peanuts című képregényben (Charlie Brown és Snoopy) az egyik lány szereplő annyira megharagudott Charlie Brownra, hogy szétrobbant a hangulatgyűrűje. :-)


  5. Gimmal gyűrű:

    Ez a gyűrű két vagy károm részből (hurokból) áll, amiket ha összeillesztünk, akkor teljessé válik a gyűrű. Az elnevezés a latin iker szóból származik. A 16-17. században volt népszerű viselet. Eljegyzési gyűrűként hordták. A két részt külön-külön hordta a jegyespár és az esküvői szertartáson illesztették össze. Ha 3 részből állt, akkor a harmadik részt az esküvői tanú viselte a jegyesség idején.
    Luther Márton is gimmal gyűrűvel vette el feleségét. Az angol I. Erzsébet királynő idején pedig összekapcsolt gyűrűnek nevezték és Shakespeare műveiben is feltűnik, pl.: az Otellóban.


Forrás: http://quezi.com/4454


Hallottatok már ezekről a gyűrűkről?
Tetszik valamelyik?

Nekem egyértelműen a gimmal gyűrű. :-)


Forrás: Wikipédia - Mood ring 
Wikipédia - Purity ring
Wikipédia - Gimmal ring

Címkék: , , , ,